top of page

5 tips voor het kopen van de juiste wielrenschoenen

Er zijn veel verschillende factoren die meespelen bij het kiezen van de 'juiste' fietsschoen, bv. schoenen voor de weg, MTB en triatlon, de keuzes zijn groot. Als je een schoen gaat kopen is een ding het allerbelangrijkste, nl. de schoen moet goed passen. Hieronder staan vijf tips beschreven waar je op kan letten bij het kiezen van een fietsschoen, het juiste type schoen en natuurlijk de pasvorm.

1 - Kies de juiste breedte

Het voorste gedeelte van de voet is het belangrijkste gedeelte als je kijkt naar overbrenging van de krachten van de voet op de pedalen. Het breedste gedeelte van de voet moet dan ook geen onnodige drukken te verwerken krijgen. Controleer of je de meest optimale pasvorm hebt in dit gedeelte van je fietsschoen. De schoen moet goed aansluiten, maar mag niet te veel druk geven op deze plekken. Houd er rekening mee dat de voet uitzet tijdens langere ritten. Bij het kopen van de 'verkeerde' schoen riskeer je pijn later.

2 – Let op de juiste schoenlengte

Een optimale schoenlengte is een van de belangrijkste factoren om op te letten als je nieuwe fietsschoenen koopt. Het kopen van fietsschoenen is totaal verschillend van het kopen van normale dagelijkse schoenen of andere sportschoenen. Omdat er tijdens het fietsen geen afwikkeling van de voet is, zoals wel het geval is bij (hard)lopen, heb je geen extra ruimte nodig. Daarom, om de meest optimale maat te vinden, heb je slechts 2-3 mm extra ruimte nodig voor de langste teen. Als de schoenen te groot zijn dan kunnen de voetplaatjes niet optimaal onder de voet geplaatst worden met verlies van krachtoverbrenging op de pedalen. Dus mocht je een brede voet hebben koop dan geen grotere schoen om dit te compenseren. Zowel de lengte als de breedte van de schoen moeten goed passen!

3 – Stevig contrefort

Een goed passende schoen fixeert je hiel stevig. Je mag niet uit de schoen slippen of extra druk op je hiel voelen als je er een stukje op loopt. Bij een perfecte pas mag de hiel helemaal niet bewegen. Het midden van de voet moet goed ondersteund worden. Het bovenste gedeelte van de schoen dient eveneens de voet goed te omsluiten. Een goed passende schoen, voorzien van een stevig bovenmateriaal en sluitsysteem, is belangrijk tijdens het 'trekken' aan de pedalen.

4 – Kliksysteem

Let op het bevestigingssysteem waarmee je de schoenen vastmaakt. Het zorgt ervoor dat je schoen goed om je voet sluit en zorgt voor steun in je middenvoet, zelfs onder energieke omstandigheden tijdens de fietsbeweging. Gespen en klittenband moeten geen extra druk geven op de wreef. Zorg ervoor dat de tong van de schoen recht zit als je de schoenen vastmaakt. Vouwen kunnen een extra druk op de voet geven. Het ontstaan van vouwen kan ook een indicatie zijn dat de schoenen niet goed passen. De schoenen moeten makkelijk vast en losgemaakt kunnen worden zodat deze eventueel aangepast kunnen worden tijdens het fietsen.

5 – Jouw eigen gevoel telt!

Als laatste: Na alles op een rijtje te hebben gezet zouden jouw fietsschoenen comfortabel moeten zitten. Toch kan het zijn dat, terwijl je jouw favoriete schoen aan het passen bent, vindt dat hij niet helemaal lekker zit of je twijfelt. Raadpleeg dan altijd een specialist in de wielerspeciaalzaak of er eventueel nog alternatieven (breder/smaller) zijn die aan jouw eisen voldoen.

5-tips-voor-wielerschoenen.jpg
bottom of page