Hielspoorsyndroom
Het hielspoorsyndroom (fasciïtis plantaris) is een veel voorkomende pijnklacht onder de hiel
​
ANATOMIE
De plantaire fascie is een peesplaat die aan één zijde vastzit aan het hielbeen en aan de andere zijde aan de voorvoet. Deze fascie zorgt ervoor dat de voetboog ondersteund wordt tijdens het afwikkelen van de voet.
Als de voet op de grond staat, ontstaat er een zeer grote kracht op de plantaire fascie (het gewicht van het lichaam drukt erop). Wanneer de voetboog vanwege dit gewicht wil doorzakken, rekt deze kracht de plantaire fascie op. (Vergelijkbaar met het op spanning brengen van een boog bij boogschieten.)
Dit ‘oprekken’ leidt tot een grote spanning ter plaatsevan de aanhechting van de plantaire fascie aan de hiel en kan leiden tot beschadiging van vezels. Normaal gesproken herstellen deze beschadigingen zich tijdens rust.
Wanneer dit proces van beschadigen en herstellen zich blijft herhalen kan er een vergroeiing van het hielbeen ontstaan. Het lichaam probeert hiermee zelf ervoor te zorgen dat de fascie goed blijft vastzitten. Deze vergroeiing noemt men een hielspoor en is zichtbaar op een röntgenfoto.
WAT ZIJN DE OORZAKEN?
Soms is de vergroeiing van het hielbeen (het hielspoor) zo groot dat het klachten geeft. Dit komt echter zelden voor. Pijnklachten worden vaker veroorzaakt door een chronische ontsteking van de plantaire fascie (dit wordt plantaire fasciitis genoemd).
Naarmate mensen ouder worden, wordt het vetpolster onder hun voeten dunner. Hierdoor zal de schokdemping onder de hiel afnemen en zal er daar een grotere druk ontstaan.
Daarnaast kunnen de volgende oorzaken en/of combinaties van oorzaken een rol spelen bij het ontstaan van de klachten:
-
verkorte of stijve spieren;
-
overbelasting, bv. te veel gelopen/gesport;
-
lopen op ‘verkeerd’ schoeisel;
-
(geringe) afwijkingen van de voeten
(bijvoorbeeld holvoeten of juist knik- of platvoeten); -
beenlengteverschil;
-
overgewicht.
WAT ZIJN DE (PIJN)KLACHTEN?
De pijnklachten zitten voornamelijk onder de hiel, vaakheeft men startpijnen na rust (bv. ’s morgens of na evente hebben gezeten). Na lang lopen kunnen de klachten (opnieuw) ontstaan/verergeren.
​
WAAROM HEB IK IN DE OCHTEND EN NA RUST DE MEESTE KLACHTEN?
Op het moment dat de pees niet belast wordt, zal de doorbloeding van de pees afnemen en zal de pees hierdoor minder elastisch worden. Door deze afname van elasticiteit zal de pees bij het (opnieuw) belasten hard en stug zijn. Wanneer de doorbloeding weer
wordt vergroot, door bijvoorbeeld te lopen, zal de pees elastischer worden en zullen de klachten weer afnemen.
​
WAT KUNNEN WIJ VOOR JOU BETEKENEN?
Als uit het (sport)podotherapeutisch onderzoek blijkt dat er een oorzaak in de voetstand en/of het looppatroon zit, dan hebben wij de volgende behandelmogelijkheden:
-
Mobilisatie voet en/of been
Om de mobiliteit van de voet en/of het been verbeteren. -
Taping
Om direct pijnvermindering te krijgen kan de voet worden ingetaped. -
Zolen voor dagelijks gebruik en/of sport
Om de voetstand en het looppatroon te optimaliseren. -
Schoenadvies
De sportpodotherapeut kan gericht (sport)schoenadvies geven.
​
HOE LANG DUURT HET VOOR DE PIJNKLACHTEN WEG ZIJN?
Vaak zijn bij het gebruik van podotherapeutische zolen de klachten al snel zeer sterk afgenomen. Het lopen op blote voeten of op schoeisel zonder steun kan hierin een terugval geven. Gemiddeld duurt het 6-9 maanden voordat de pijnklachten geheel verdwenen zijn.
​