top of page

Knieklachten

Knieklachten zijn de meest voorkomende (overbelastings)blessures bij het wielrennen. Pijnklachten rondom en/of achter de knieschijf worden hierbij het meest gezien. De oorzaak is het niet goed ‘sporen' van de knieschijf. Bij het "niet sporen" van de knieschijf beweegt de knieschijf niet mooi door de groeve in het bovenbeen. Hierdoor kan er pijn lokaal ontstaan of van pezen of banden die hierdoor te veel op spanning komen.

 

De fietsbeweging moet zeer nauwkeurig verlopen. Door de relatief hoge trapfrequentie  (90-110 omwentelingen per minuut) kan een kleine ‘afwijking’ al snel tot overbelastingsklachten leiden. Een ‘foutieve’ fietspositie kan de oorzaak vormen maar ook het te veel doorzakken van voet.

 

Bij het fietsen is er een fixatie van de voet op de pedaal en een fixatie op het zadel. Als er tijdens de uittrapbeweging de voet te veel naar ‘doorzakt’ dan heeft dat daardoor gevolgen voor de knie. Dit kan zijn doordat je in stand al een ‘doorgezakte’ voet hebt of dat deze tijdens het bewegen te veel ‘doorzakt’. De knie draait hierbij mee en compenseert de ‘scheve’ voetstand en gaat van links naar rechts bewegen. Enerzijds ‘spoort’ de knieschijf hierdoor niet mooi. Anderzijds resulteert dit een a-symmetrische belasting van de spieren rondom de knie. Overbelastingen kunnen hierdoor makkelijk ontstaan. Door vermoeidheid zal de voet wat meer doorzakken waardoor de klachten zich vaak bij langere ritten of bij onvoldoende hersteltijd zullen ook ontstaan.

 

Om een indicatie te krijgen hoe jouw knie beweegt kan je een simpel testje doen. Ga voor een spiegel staan. Ga op 1 been staan en buig door je knie. Kijk in de spiegel of je knie hierbij naar binnen, naar buiten beweegt of recht blijft staan.

 

Om de ideale beweging te kunnen maken is het dus belangrijk dat de uittrap van de voet stabiel is en niet te veel naar binnen zakt. Een stevige schoen en de positie van de voetplaatjes op die schoen zijn hiervoor erg belangrijk. Een op maat gemaakte wielerzool kan de doorgezakte voet / doorzakken van de voet corrigeren.

wieler-knie.jpg
bottom of page