top of page

Fietsen in de kou

Als het kwik zakt tot ongeveer 5 graden Celsius, dan is de gevoelstemperatuur bij een snelheid van 25 km/uur al snel rond het vriespunt. De combinatie van de kou, zweet en verminderde doorbloeding kan makkelijk leiden tot koude voeten tijdens het fietsen. Hierbij een paar simpele  tips om het ongemak te verminderen.

 

Winterschoenen​

Zowel voor de moutainbike als de racefiets  zijn speciale wielerschoenen voor de winter. Deze schoenen zijn speciaal ontwikkeld om bescherming te bieden tegen koude en regen. 

Overschoenen

Om je voeten te beschermen tegen de wind en de regen kan je een overschoen gebruiken.  Overschoenen zijn er tegen de regen, maar ook thermische tegen de kou. Deze overschoen draag je over je gewone wielrenschoen.
 

Dicht de gaten in je schoen

De luchtgaten’ in je schoenen zijn prettig bij warme omstandigheden. Ze zijn echter minderprettig bij koude en wind. Wil je liever niet direct winter- of overschoenen aanschaffen, dan kan het af-tapen van deze ‘luchtgaten’ in je schoenen een oplossing bieden.

Goede sokken

Voor de winter zijn er speciale sokken die je voeten warm houden. De dikkere, warmere sokken, zorgen ervoor dat het vocht van je voeten afgevoerd wordt zodat er geen klammige koude voeten ontstaan. Daarnaast  geven ze extra demping en comfort. Je kan ook twee paar dunne isolerende sokken dragen. Hiertussen vormt zich dan een isolerende laag.

Voorkom te krappe schoenen

Als een schoen te krap zit, dit kan bv ontstaan door gebruik van dikkere sokken, dan vermindert dit de doorbloeding. Zorg er dus voor dat je schoenen niet knellen!

Maak een isolerende zool

Pak een stuk aluminiumfolie en vouw dit enkele malen dubbel. Knip dit in de vorm van je binnenzool en leg dit onder de zool in je schoen voor een goede isolatie. Je kan dit evt aanvullen met een paar lagen krant. Let er wel op dat je niet te krap in je schoen komt te zitten!

Houd wind tegen

Maak een omslag met aluminiumfolie. Dit houdt de wind tegen en heeft een isolerend effect. Dit kan in de schoen, maar ook tussen de schoen en de overschoen. 

Smeer je voeten in met uierzalf of vaseline

fietsen-in-kou.jpg
bottom of page