top of page

Goed voetenwerk is erg belangrijk

Over de ervaringen van eredivisie triatleet Daniel Nagel (Team TTW) over de begeleiding door sportpodotherapeut Ingrid Janssen.

Goed voetenwerk is erg belangrijk

Team TTW heeft een aantal specialisten die de teamleden bijstaan om hen nog beter toe te rusten voor de Eredivisie Triatlon. Een van hen is sportpodotherapeute Ingrid Janssen van Profysic. Ingrid begeleidt (top)sporters op ‘voetgebied’; alles wat komt kijken bij (preventie van) klachten en blessures die veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand bij hardlopen en wielrennen. Nooit gedacht dat aandacht voor het ‘voetenwerk’ zoveel oplevert; heel veel pijnvrije kilometers maken.

Tekst: Daniel Nagel

DOORZAKKENDE WREEF VOOR DANIEL
Na een scan op locatie van de voetafwikkeling van alle teamleden was het voor voor mij aanleiding op Profysic in Eindhoven te bezoeken voor nader onderzoek. Ik had last van een blessure aan de binnenzijde van de kuit – en de eerste analyse van Ingrid duidde op een doorzakkende linkerwreef.

GRONDIGE ANALYSE OP LOOPBAND EN FIETS
In Eindhoven werd bij Profysic zowel bij het lopen als op de fiets de stand van de benen, kuiten, voetafwikkeling geanalyseerd met video-opnames en optische waarneming. De video over het lopen op de loopband gaf al snel duidelijkheid; inderdaad een flinke doorzakkende wreef bij mij. Ingrid gaf hierbij aan dat het doorzakken ervoor zorgt dat de pees onder de voet (die doorloopt naar de kuit) steeds onder te grote spanning komt te staan, waardoor de binnenzijde van de kuit pijnlijk wordt op het punt waar het aan het bot vast zit.

Om dit te verhelpen is een zool nodig die de wreef steunt – zodat deze niet doorzakt. Ingrid maakte hiervoor afdrukken van mijn voeten in een soort hard schuim – wat in een 3D digitaal bestand wordt overgezet. Dit is ook direct de mal voor de zool die vervolgens in 3D wordt opgebouwd.

NIEUWE, CUSTOM-MADE CARBON ZOLEN VOOR IN DE TRI-FIETSSCHOEN
Anderhalve week na de analyse en voetopmeting kon ik de zolen ophalen – overigens wel na deze eerst weer op de fiets en op de loopband te hebben getest. “Ik wil wel zien of het effect heeft”, vertelt Ingrid. “En de sporter moet ook voelen dat het goed zit – en anders passen we dat ter plekke alsnog aan.” Ik kreeg zowel voor zijn hardloopschoenen zooltjes mee die goed ondersteunen – en prettige demping bieden. Ook kreeg ik voor mijn wielrenschoenen zooltjes mee, opgebouwd uit o.a. carbon die op maat stevigheid bieden.

De eerste trainingen met de zooltjes zitten er inmiddels op. In het begin voelt het wat onwennig – omdat je nu steun krijgt. Daarvoor ‘zakte’ ik meer door – waarvan ik dacht dat het een soort demping was. De kuit wordt nu steeds rustiger – en de pijn is weg – dus voor mij is het een ‘gouden’ greep. Niet gedacht dat het zo’n verschil kan maken.

Voor wie meer wil weten over blessures aan de voet en voettherapie; check de website van Profysic of de facebookpagina. Of bel met Ingrid Janssen op tel nr 040 – 251 00 03

bottom of page