top of page

Feminin Medisch: de voeten

31 jan. 2015

Ingrid Janssen

Pijn in je voeten, een vervelend probleem als je daar tijdens het fietsen mee wordt geconfronteerd. Vooral met warm weer kunnen mensen nogal eens last ervan krijgen. Maar niet alleen ‘branderige’ voeten, ook pijn aan de teennagels kan voorkomen. In onze medische rubriek van Feminin Magazine behandelen we daarom dit keer de voeten.

Knelplekken in wielerschoenen


Met een ‘knobbel’ bij bijvoorbeeld je grote teengewricht, of met klauwtenen (een kromstand van de tenen, red.) is het lastig om een goede wielerschoen te vinden. Al snel zullen er pijnlijke drukplekken ontstaan op de knobbels. Een bredere schoen lost dit probleem op, alleen ontstaat er dan meteen een nieuw pro- bleem. De schoen is namelijk ook breder bij de hiel, waardoor je makkelijk eruit slipt aan de achterkant. Ook pijnlijke knobbels op de hiel kunnen voor veel ellende zorgen. De hielkap van de schoen is vaak hard, voor een goede steun. Deze geeft echter niet mee. Blaren zijn dan ook vaak het gevolg. Een zachtere hielkap geeft minder druk, maar ook minder steun aan de voet.


Betekent dit dat, als je knobbels of klauwtenen hebt, je altijd met pijn moet fietsen? Nee dat betekent het zeker niet. Met een paar simpele aandachtspuntjes kun je een hoop ellende voorkomen. Let bij het kopen van wielerschoenen op de juiste breedte van de schoen. Bij bijvoorbeeld het klauwen van de te- nen is ook de hoogte van de schoen bij je tenen erg belangrijk. Kijk ook naar de dikte van de inlegzool in de schoen. Ligt hier een dikke zool in, dan kan deze eventueel vervangen worden door een dunnere om meer ruimte te krijgen bij de tenen.


Let ook op het materiaal bij de pijnlijke ‘knobbel’. Het beste is als dit soepel is en meegeeft. Het liefst dan ook geen stiknaden ter plaatse, deze rekken namelijk niet mee. Je kunt schoenspan- ners gebruiken als je de schoenen niet aan hebt om de schoen op te rekken bij een pijnlijke plek. Er zijn ook schoenspanners waar je speciale ‘plugs’ in kan doen. Dan kun je heel specifiek de schoen alleen bij de pijnlijke plek van je voet wat oprekken. Mocht je deze niet kunnen vinden dan kun je dit vaak ook bij een schoenhersteller laten doen. Dit heet dan ‘de schoen op de leest laten zetten’.


Mochten deze oplossingen niet toereikend zijn dan kan een (sport)podotherapeut de schoen aanpassen of een speciale schoen voor je maken. Dit kan door het lokaal vervormen van de schoen zodat de ‘knobbel’ ontlast wordt. Maar ook kan een schoen zodanig worden gemaakt dat de druk beter verdeeld wordt.


Lees hier het hele artikel zoals verschenen in Feminin Magazine 2015 ed.2 Februari 2015 (PDF opent in een nieuw venster)

bottom of page