U bent hier

De lopersknie en hoe je er vanaf komt

Veel hardlopers kennen het inmiddels wel, die stekende pijn aan de buitenkant van je knie. Het begint als je lekker aan het lopen bent met dat zeurderig gevoel en ontwikkelt zich langzaam in een pijn die zo hevig is dat je niet meer normaal kunt thuiskomen.

Na even gedoucht te hebben gaat het wel weer. Je kruipt achter je computer en Googlet naar een diagnose. Alles wat je vindt wijst op iets wat 'lopersknie' genoemd wordt. Wat is dat precies, een 'lopersknie' en bestaat die eigenlijk wel?
In de praktijk wordt zo'n beetje elke blessure die pijn geeft aan de zijkant van je knie een lopersknie genoemd. Dé lopersknie wordt in de medische wereld benoemd als 'tractus iliotibiaalband frictiesyndroom'.
 
Lopersknie

 

Anatomie, hoe zit het in elkaar?

Deze wetenschappelijke naam is afgeleid van de pees die het probleem geeft, de iliotibiale band. Dit is een lange pees aan de buitenkant van je bovenbeen. Aan de bovenkant hecht hij aan op een kleine spier (m. tensor fascia latae) aan de rand van je bekken, loopt dan langs je knie naar beneden en zit daar weer net onder de knie aan je onderbeen vast. Deze pees is erg belangrijk voor je kniestabiliteit.
Net voordat de pees aan je onderbeen hecht, loopt hij nog een klein stukje over de bolvormige verdikking van je bovenbeen (de condyl). Wanneer je nu je knie buigt en strekt, schuift de pees over deze verdikking heen en weer. Dit geeft natuurlijk wrijving en ook daar is over nagedacht. Een kussentje in de vorm van een slijmbeurs zorgt ervoor dat dit toch lekker soepel loopt.
 

Oorzaak, waar komt die pijn vandaan?

De blessure wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Wanneer de iliotibiale band te vaak en/of te snel over de verdikking van je bovenbeen (condyl) beweegt kan er irritatie of een ontsteking van de slijmbeurs ontstaan. Wanneer deze beweging dus continu gemaakt wordt, zoals bij hardlopen, loop je een verhoogd risico. Vooral hardlopers die te snel hun trainingsintensiteit opbouwen of meer doen dan hun lichaam aankan lopen een risico.
Andere oorzaken zijn:
  • X- of O- benen
  • Een verminderde rompstabiliteit (core)
  • Overpronatie.
 

Wat kun je er aan doen?

Weten hoe het zit en waar de pijn vandaan komt is natuurlijk heel goed om te weten. Wat je er aan kunt doen om er vanaf te komen is pas echt interessant.
Je wilt het vast niet horen maar rust is echt belangrijk! Met rust bedoel ik de activiteit die de pijn veroorzaakt -hardlopen of fietsen- tijdelijk niet uitvoeren. Alleen dan zal de ontsteking snel genezen. 
Daarnaast kun je denken aan:
 
  • Corrigerende inlegzool
  • Fysiotherapie
  • Een combinatie van beide

 

Wanneer ben je hersteld?

Vaak ben je met een corrigerende steunzool in combinatie met fysiotherapie weer sneller in volle actie. Bij het gebruik van inlegzolen kun je al snel weer beginnen met het opbouwen van je training. Na zo'n 4 tot 6 weken kun je doorgaans weer op je oude niveau presteren.

Raadpleeg bij twijfel een sportpodotherapeut. Hij/zij kan je hierin adviseren.