U bent hier

Morbus Sever

Morbus Sever

Veel sportende kinderen tussen de acht en dertien jaar hebben pijnklachten aan de hiel tijdens of na het sporten. Vaak zijn deze klachten het gevolg van een overbelastingsblessure, morbus Sever genaamd, van de groeischijf van het hielbeen.

Wat is morbus Sever?

morbus-sever.jpgpijnklachten van deze zogenaamde ‘Morbus Sever’ zitten op de plaats waar de achillespees aan de groeischijf van het hielbeen vastzit. Deze groeischijf is zachter dan het bot en moet in de groeifase in verschillende richtingen groeien. Als er een te grote trekspanning, van bijvoorbeeld de achillespees, op de groeischijf komt kunnen er microscheurtjes ontstaan met ontstekingsverschijnselen. De klachten doen zich voornamelijk voor tijdens groeiperioden en bij inspanning. De belasting is dan groter dan de belastbaarheid.

In Amerika wordt de aandoening ook wel 'September heel' genoemd, omdat veel kinderen er last van krijgen wanneer ze na de zomer weer naar school gaan en gaan trainen voor de diverse sportteams. De klachten worden ook getriggerd als de ondergrond waarop gesport wordt verandert, bijvoorbeeld op het moment van overgang van zomer- naar wintertrainingen (indoor). Voetafwijkingen (zoals plat- of holvoeten), slecht schoeisel, gespannen of korte kuitspieren, zwakke enkelspieren en overbelasting kunnen ook factoren van invloed zijn.

Behandeling

In principe is de morbus Sever ‘self limiting’. Dit betekent dat de klachten vanzelf over zullen gaan als het kind uitgegroeid is en de groeischijf is verbeend. In de tussentijd is het echter wel mogelijk om kinderen zonder pijn te laten sporten. Zo kun je met bijvoorbeeld een (stevigere) schoen en een corrigerende zool de trek op de groeischijf verminderen en de belastbaar verhogen. Meestal hoeven de zolen alleen met de sportbelasting gedragen te worden. Soms is dit niet mogelijk en worden de zolen ook overdag gedragen, bijvoorbeeld bij turnen, of als de klachten ook in het dagelijks leven aanwezig zijn. De therapie zal nodig zijn tot het moment dat de groeischijf volgroeid is en de hiel de belasting dus kan dragen. Soms is het wenselijk om, in overleg met trainer/coach, de belasting wat te verminderen. Hierbij valt te denken aan minder sprong/sprintbelasting.

Om eventuele pijnklachten na het sporten te verminderen kan er gekoeld worden met ijs.

Ook interessant: Artikel Morbus Sever bij jonge voetballer.